Iva Kreativa

Kaširane gljive

-
Objavljeno u Papier mache
- Srijeda, 05 Listopad 2011 - Napisala -

11-10-06-gljive-7

Gljive asociraju na jesen i najljepše gljive izgledom su najotrovnije. Te lijepe otrovnice napravili smo da obilježimo dolazak jeseni. Kao i uvijek radili smo od brašna, vode i novinskog papira. Upute slijede u nastavku.

Često me pitaju da li koristimo ljepilo i kako je moguće sve to napraviti bez ljepila. Svi radovi na našoj stranici napravljeni su na najprirodniji mogući način smjesom od brašna i vode.Drugo pitanje koje često dobijam je "Koliko mora biti gusta smjesa brašna i vode"? Odgovor na to pitanje nije jednostavan, potrebno je malo iskustva, pokušaja i pogrešaka i pronaći ćete pravi omjer. Kad je smjesa pregusta, slobodno dolijevajte vode. Ako dugo kaširate smjesa će stajanjem postojati sve gušća, te postepeno dodajte u smjesu vodu.

Napravili smo tri gljive i svaka je gljiva složena od kartona, glavu smo napravili spojivši dve male kartonske rođendanske kape. Da bi gljiva mogla samostalno stajati, odrezali smo (po dužini) tuljak od toalet papira i zalijepili oko peteljke gljive, dobro pričvrstili ljepljivom trakom. Kaširali smo u dva sloja, sušenje 24 sata.

Koristimo isključivo novinski papir (ovim putem zahvaljujem mojoj Sandri koja mi svaki dan sprema Glas Istre. ) Ne koristimo nikakve druge sastojke, smjesu radimo hladnom vodom, ako se pojave grudice u smjesi, ne sekirajte se, kuhačom malo jače promiješajte. Kod lijepljenja papira i smjese mi radimo isključivo rukama tako da grudice ne smetaju, ako treba kaširamo i dva do tri puta. Sve zavisi što radimo i koliko je zahtjevno. Kada su gljive bile sasvim suhe, obojili smo sve 3 gljive u bijelo.

Dok smo bojali zadnju gljivu prva je već bila suha. Odmah smo dalje bojali. Odlučili klinci da će dvije biti crvene sa bijelim točkicama a druga žućkasta sa bijelim točkicama 

Tako je i bilo...nakon bojanja pustili smo da se suši, vrlo brzo bile su suhe. Klinci su odnijeli gljive u vrtić, nama je ostala Muhara koja nam u stanu dočarava pravu jesen

Kako smo napravili tri ježića možete pogledati ovdje.

Podijeli na društvenim mrežama

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Iva Kreativa

Nema ljepšeg osjećaja nego kada radiš ono što voliš i pritom istinski uživaš. Danas znam da je kreativnost sastavni dio mog života, nešto bez čega ne mogu zamisliti dan. Obožavam stvarati i onaj nevjerojatan osjećaj kada stvaraš je neopisiv.

Više u ovoj kategoriji: « Male kućice Plodovi jeseni »

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.