Iva Kreativa

Reciklirani papir

-
Objavljeno u Mali kreativci
- Subota, 21 Travanj 2012 - Napisala -

12-04-22-dan_planete_zemlje-6

Željela sam djeci približiti reciklirani papir i pokazati kako možemo iskoristiti papir koji bi inače završio u smeću. Papir se danas proizvodi od celuloze iz drveta, da bismo ga proizveli potrebno je odrezati mnogo šuma. I zato je važno pravilno odlaganje kartona i papira u posebne spremnike za odlaganje papira. Klinci su sa zanimanjem slušali i postavljali pitanja.

Jedva su dočekali dan da radimo reciklirani papir. Radili smo od tri vrste već korištenog papira. Bijeli reciklirani iz stroja za uništavanje papira, drugi komadići ljubičastog papira koji nam je ostao od torte, a treći smeđi tanji karton. Prvo smo dan ranije papire iskidali na komadićei stavili u vodu te ostavili da se namoči. Štapnim mikserom smo miksali papir, dodavajući vodu da dobijemo papirnatu kašu.

Nakon toga smo kašu stavili na malu mrežicu da bi ocjedili što više vode i u kalupe stavili papirnatu kašu. Na karton smo stavili mrežicu a na mrežicu razvaljali papirnatu kašu. U ovoj fazi dodali smo suho cvijeće i listiće, svjetlucave niti i male komadiće rafije u boji. Poigrali se jestivom bojom koju smo kapali po papiru. Nakon toga ocijedili što više i ostavili sušiti na terasi 2 do 3 dana. Nakon sušenja papir smo oglačali na najmanjoj temperaturi. I naši papiri su gotovi.

Naše jedinstvene i unikatne listove recikliranog papira ćemo iskoristiti za čestitke i kod umotavanja poklona. Mi ovim naćinom nećemo spasiti planet ali djeci ostaje svijest o očuvanju prirode na mnoge načine.

Podijeli na društvenim mrežama

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Iva Kreativa

Nema ljepšeg osjećaja nego kada radiš ono što voliš i pritom istinski uživaš. Danas znam da je kreativnost sastavni dio mog života, nešto bez čega ne mogu zamisliti dan. Obožavam stvarati i onaj nevjerojatan osjećaj kada stvaraš je neopisiv.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.