Herbarij by Iva Kreativa :)

12-05-06-herbarij-2

12-05-06-herbarij-4

 

 

 

 

 

 

Volimo biljke i šetnje prirodom pa smo došli na Ideju da napravimo herbarij. Kako bi napravili herbarij, učili smo kako prešati biljke i njihove nazive. Sakupljali smo biljke 8 tjedana po različitim terenima. Biljke koje smo sakupili u prirodi, stavljali smo u novinski papir te na taj način odmah odvojili biljke da ne dođe do miješanja.

Čim smo došli kući biljkama smo promijenili (novinski) papir i dobro namjestitili svaki listić da nam se dobro izravna.

12-05-06-herbarij-8

Tada smo na biljke stavili debele knjige i tako ostavili. Svakih par dana mijenjali smo papir u kojem se nalaze biljke. Herbarij smo napravili sami. Za korice smo iskoristili kartonsku kutiju od kreativnog seta iz Lidl-a koji po sredini ima rupe, prilagodivši da liči na knjigu. Obložiila sam korice natronom, ukrasili slovima i cvjetićima. Hamer papir izrezala sam po mjeri herbarija i probušila te vezala rafijom u koricama.

Nakon što smo obložili korice, na prazne listove papira zaljepili smo cedulje za herbarij u koju ćemo unijeti podatke o biljci.

12-05-06-herbarij-312-05-06-herbarij-7

 

 

 

 

 

 

Sada kad smo sve pripremili, preostalo nam je biljke spremiti u herbarij. Pronašli smo naziv svake biljke te je Eva ispunila ceduljice koja je ispod svake biljke. Za sada su to: tratinčica, maslačak, jorgovan, šumska ljubičica, kadulja, lovor, majčina dušica, bršljan i trputac.

12-05-06-herbarij-612-05-06-herbarij-1

 

 

 

 

 

 

Naš herbarij je gotov, ostavili smo još listova prazno, tako da uvijek možemo dodavati još sprešanih biljaka.

12-05-06-herbarij-412-05-06-herbarij-5

Written by Iva